اسیدسیتریک چیست؟ | مضرات اسیدسیتریک | کاربرد اسیدسیتریک


در این مقاله  به همراه rdiet.ir در رابطه با ماده خوراکی به نام اسید سیتریک اطلاعاتی را ارائه خواهیم کرد، و به سوالاتی همچون اسیدسیتریک چیست؟ در چه زمینه های کاربرد دارد؟  و…پاسخ خواهیم داد.

بدون شک در ذهن افراد این سوالات ایجاد شده است که پاسخ صحیح به این سوالات  در اطلاعات عمومی همراهان و مخاطبان عزیز تاثیر به سزایی خواهد داشت. در نتیجه شما عزیزان برای کسب اطلاعات بیشتر در این مقاله همراه ما باشید.

اسید سیتریک

در درجه اول باید در رابطه با ماده غذایی اسیدسیتریک ت.ضیحاتی را ارئه دهیم.اسید سیتریک، به طور طبیعی در مرکباتی مانند: لیموترش یافت می شود و مزه ترشی به آن ها می دهد. فرم مصنوعی اسید سیتریک، به عنوان افزودنی به مواد غذایی، مواد پاک کننده و مکمل غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. به همین خاطر، این ماده هم فواید و هم مضرات خود را به همراه دارد.

در این مقاله، به بررسی تفاوت میان اسید سیتریک طبیعی و مصنوعی، فواید، موارد استفاده و خطرات  آن خواهیم پرداخت.

اسید سیتریک‌ چیست؟

اسید سیتریک، اولین بار از شربت لیمو، در سال ۱۷۸۴ و توسط ‌محقق‌ سوئدی به دست آمد. مواد بی رنگ و بی‌ بو تا اوایل سال ۱۹۹۰‌ تولید می شدند، تا زمانی که محققین دریافتند که امکان تولید این ماده از قارچی‌ به نام آسپرژیلوس نیجر وجود دارد.

به دلیل طعم اسیدی و ترش اسید سیتریک، از آن به عنوان عامل طعم دهنده و محافظ، به خصوص در نوشیدنی ها و آبنبات استفاده می شود.

از اسید سیتریک همچنین در نگه داری داروها و به عنوان ماده ضدعفونی کننده نیز استفاده می شود.

منابع طبیعی

مرکبات و شربت ها منابع طبیعی اسید سیتریک هستند. در واقع، لغت سیتریک از کلمه لاتین سیتروس ( مرکبات)گرفته شده است.

انواع مرکبات عبارتند از:

  • لیموترش
  • پرتقال
  • گریپ فروت
  • نارنگی

برخی دیگر میوه ها نیز حاوی اسید سیتریک هستند، اما به میزان کمتر، مانند:

  • آناناس
  • توت فرنگی
  • تمشک سیاه
  • گیلاس
  • گوجه فرنگی

نوشیدنی های غیر الکلی و محصولاتی که حاوی این میوه ها هستند مانند سس گوجه، حاوی اسید سیتریک می باشند.

منابع‌ مصنوعی و موارد استفاده

یکی از ویژگی های مهم اسید سیتریک، این است که از آن به عنوان افزودنی در صنایع مختلف استفاده می شود. مواد غذایی و‌ نوشیدنی های غیر الکلی حاوی هفتاد درصد اسید سیتریک مصنوعی و محصولات دارویی و مکمل  ها حاوی بیست درصد اسید سیتریک مصنوعی هستند.

صنعت غذایی

اسید سیتریک مصنو عی ، یکی از رایج ترین افزودنی‌های غذایی در دنیاست و به‌ منظور افزایش اسیدیته، طعم دهی و نگه داری ا مورد استفاده قرار می گیرد.

نوشابه، شربت ها، پودر نوشیدنی، آبنبات ها، غذاهای فریزری و برخی محصولات لبنی حاوی اسید سیتریک مصنوعی می باشند.

اسید سیتریک جهت محافظت از سم بوتولینیوم به میوه های کنسروی  هم افزوده می شود.

داروها و مکمل های غذایی

از اسید سیتریک در داروها و مکمل های غذایی جهت محافظت از مواد تشکیل دهنده و بهبود طعم داروها استفاده می شود. مکمل های معدنی مانند منیزیوم و کلسیم می توانند حاوی اسید سیتریک در فرم سیترات باشند، تا میزان جذب شان افزایش یابد.

ضدعفونی و پاک کنندگی

اسید سیتریک خاصیت ضدعفونی کنندگی در برابر‌ باکتری و ویروس ها را دارد. تحقیقات نشان می دهند این اسید به درمان و پیشگیری از ابتلا به نوروویروس ها، که عامل مهم مسمومیت های غذایی است کمک می کند.

اسید سیتریک

مزایای اسید سیتریک و استفاده در بدن

اسید سیتریک مزایا و عملکردهای بسیاری دارد،  از جمله:

  • افزایش جذب مواد مغذی: مکمل های معدنی در فرم های مختلفی در دسترس هستند اما بدن از برخی از آن ها بهتر استفاده می کند
  • اسید سیتریک میزان ورود مواد معدنی به خون را افزایش می دهد و به جذب بهتر این مواد کمک می کند. به عنوان مثال، سیترات کلسیم جهت جذب شدن به اسید معده نیاز ندارد و نسبت به کربنات کلسیم عوارض کمتری مانند گاز، نفخ و یبوست را به همراه دارد. بنابراین، سیترات کلسیم گزینه مناسبی است برای افرادی که از مشکلاتی مانند معده درد رنج می برند.
  • اسید سیتریک میزان جذب مکمل های زینک  و آهن را نیز افزایش می دهد.
  • محافظت در برابر‌ سنگ کلیه ،اسید سیتریک در فرم سیترات پتاسیم از تشکیل سنگ کلیه پیشگیری می کند.اسید سیتریک، با افزایش ادرار از بروز سنگ کلیه پیشگیری می کند. این سنگ ها معمولا با سیترات پتاسیم درمان می شوند، با این حال، مصرف مواد غذایی حاوی اسید طبیعی مانند مرکبات، از تشکیل سنگ های کلیه پیشگیری می کند.
  • ایمنی و خطرات

    اسید سیتریک مصنوعی، کاملا ایمن است. با این حال، احتمال بروز حساسیت نسبت به افزودنی ها وجود دارد. یکی از مطالعات از بروز علائمی مانند درد مفاصل همراه با تورم و سفتی، معده درد و تنگی نفس بعد از مصرف مواد غذایی حاوی اسید سیتریک مصنوعی گزارش داده است. محققان به نتیجه  قطعی نرسیده اند که اسید سیتریک مسئول بروز این علائم است اما مصرف آن در مواد غذایی و مشروبات غیر الکلی به مطالعات بیشتری نیاز دارد.اما این علائم با مصرف اسید سیتریک طبیعی مانند لیموترش مشاهده نخواهد شد.

    نتیجه گیری

    اسید سیتریک به طور طبیعی در مرکبات یافت می شود، اما نوع مصنوعی آن از قارچ تهیه و به مواد غذایی، داروها، مکمل ها و مواد ضد عفونی افزوده می شود. البته  قارچ باقی مانده در روند تولید می تواند منجر‌ به بروز حساسیت در بعضی افراد شود.