تاثیر اسید لاکتیک بر عضلات، روش دفع، نحوه تست و نکات مهم

متخصصین و پزشکان علم تغذیه و سلامت در سراسر دنیا تحقیقات جدیدی در مورد تأثیر اسید لاکتیک بر عضلات، انجام داده اند که ما در این مطلب گزیده ای از آنها را برای شما آماده کرده ایم. همچنین در ادامه شما را با روش دفع، نحوه تست و نکات مهم دیگری که در مورد اسید لاکتیک باید بدانید آشنا می کنیم.

نکات مهم

اسید لاکتیک یا Lactic acid یکی از موادی است که در حالت طبیعی بی رنگ است و در اثر فعالیت زیاد بدن در ماهیچه ها تولید می شود. اسید لاکتیک به شکل تجاری برای استفاده در صنعت غذا و دارو ، دباغی چرم ، رنگرزی پارچه ، ساخت پلاستیک ها ، حلال ها ، جوهر و لاک ها تولید می گردد.

  • اسید لاکتیک محصول زاید تولید شده در طول تنفس غیر هوازی است.
  • دویدن سریع می‌تواند منجر به ایجاد اسید لاکتیک در عضلات و باعث گرفتگی آن ها شود.
  • اسید لاکتیک همچنین باعث پوسیدگی دندان می‌شود.

همچنین بخوانید: سوماتروپین (سوما)- عوارض، بهترین مارک، زمان مصرف و نکات بدنسازی

اسید لاکتیک چگونه تولید می شود؟

  • سلول ها انرژی لازم را از واکنش شیمیایی گلوکز دریافت می کنند.
  • هنگامی که به سرعت می دوید، یک واکنش شیمیایی به نام تنفس بی هوازی وجود دارد.
  • این واکنش انرژی را از گلوکز به سلول ها بدون اکسیژن، منتقل می کند.
  • فقط یک محصول زاید به نام اسید لاکتیک وجود دارد.
  • اسید لاکتیک یک مولکول با فرمول C3H6O3 است.
  • مولکول اسید لاکتیک شامل اتم های کربن، هیدروژن و اکسیژن است.
  • اسید لاکتیک تولیدی، در عضلات موجب گرفتگی و درد می شود.

اگر پس از مدتی همچنان به تنفس سریع ادامه دهید، اکسیژن اضافی که تنفس می کنید، در واکنش با اسید لاکتیک موجود در ماهیچه ها، به دی اکسید کربن و آب تبدیل می شود. همانطور که اسید لاکتیک شروع به شکستن می کند، گرفتگی شروع به ناپدید شدن می کند.

اسید لاکتیک در دهان نیز تولید می شود. این در صورتی است که باکتری های اختصاصی، گلوکز و دیگر قندها را به اسید لاکتیک تبدیل می کنند. اسید لاکتیک در دهان می تواند باعث پوسیدگی دندان شود.

بررسی تخصصی اسید لاکتیک

در ابتدا، در حالی که بدن به طور فنی اسید لاکتیک تولید می کند، به سرعت به لاکتات و یک یون هیدروژن آزاد تبدیل می شود. هرچند اسید لاکتیک و لاکتات اغلب به جای هم استفاده می شوند، منتها آن ها یک چیز نیستند. به خاطر این داستان (و دقت علمی)، قصد داریم با واژه لاکتات ادامه بدهیم.

هنگامی که تمرینات شدید مانند HIIT یا تمرینات قدرتی انجام می دهید، عضلات شما به سوخت قابل استفاده بیش تری با نام آدنوزین تری فسفات (ATP) نسبت به زمانی که پشت میز نشسته اید و یا سریع کار انجام می دهید، نیاز دارند.

ATP چیست؟

نحوه کار ATP این است که بدن بعد از دریافت مواد غذایی، آن ها را تجزیه کرده و به این سوخت تبدیل می کند. این فرآیند می تواند با اکسیژن یا بدون آن اتفاق بیفتد؛ اما در غیاب اکسیژن تولید ATP در واقع کمی سریع تر اتفاق می افتد.

از آنجایی که وقتی عرق می کنید، بدن سریعاً به سوخت نیاز دارد، عضلات با استفاده از متابولیسم هوازی (که نیاز به اکسیژن دارد) به سمت متابولیسم بی هوازی (که از اکسیژن استفاده نمی کند) حرکت می کند؛ و این جایی است که لاکتات وارد می شود.

مطلب مهم: خواص و مضرات پودر جوانه گندم (سبوس) برای لاغری، پوست و بدنسازی

چگونه لاکتات به ATP مربوط می شود؟

Janet Hamilton، یک فیزیولوژیست ورزشی بالینی و مربی تیم Running Strong در آتلانتا، مدعی است که لاکتات، یک محصول جانبی کربوهیدرات های ذخیره شده است و به همین دلیل است که در آنجا وجود دارد.

Hamilton توضیح می دهد هنگامی که شما کربوهیدرات را برای ایجاد ATP تجزیه می کنید، بدن چیزی به نام پیرووات ایجاد می کند. در بیش تر موارد، پیرووات به مرحله بعدی متابولیسم که با نام چرخه کرب شناخته می شود، برای ایجاد ATP بیش تر می رود.

این فرآیندی است که نیاز به اکسیژن دارد؛ و معمولا زمانی اتفاق می افتد که در حال انجام فعالیت های روزانه خود مانند رفتن به فروشگاه مواد غذایی هستید؛ اما هنگامی که با شدت بالا کار می کنید، نیاز به ATP افزایش می یابد، بدین ترتیب بدن بصورت بی هوازی، ATP تولید می کند. این یک فرآیند سریع تر با مراحل کم تر است.

نشانه هایی در بدن شما که خبر از سکته مغزی می دهند! (بسیار مهم)

آن سوزش و درد وحشتناکی که احساس می‌کنید، تجمع هیدروژن به شکل اسید لاکتیک است.

Hamilton توضیح می دهد زمانی که اکسیژن کافی برای تولید ATP بیش تر وجود ندارد، پیرووات به لاکتات تبدیل می شود؛ اما تأکید نکرده که لاکتات در نهایت می تواند برای انرژی متابولیزه شود. این بدان معنی است که با وجود آنچه که اکثر مردم معتقدند، لاکتات واقعا بد نیست.

Hamilton می گوید: اگر لاکتات در ناحیه ای که شروع به ساخت آن می کند، کافی باشد، بدن به طور طبیعی آن را تشخیص می دهد و لاکتات را به سلول دیگری منتقل می کند. یا آن را به قلب یا جایی که می تواند به عنوان سوخت استفاده شود، ارسال می کند.

به علاوه، او توضیح می دهد، پیرووات و لاکتات می توانند به راحتی به عقب و جلو برگردند. این یعنی لاکتات می تواند پس از تمرین به سوخت مورد نیاز بدن تبدیل شود.

لاکتات چگونه بدن را تحت تاثیر قرار می دهد؟

هنگامی که تولید لاکتات از میزان پاکسازی آن فراتر می رود، مقدار آن افزایش یافته و تجمع پیدا می کند.

این امر می تواند سطوح PH در بدن را تحت تاثیر قرار دهد. Hamilton توضیح می دهد که یون هیدروژن همراه با لاکتات اسیدیته محیط را تغییر می دهد.

این به نوبه خود موجب می شود وقتی روی دستگاه، حرکات مربوط به پا انجام می دهید، احساس سوزش و درد داشته باشید. حالا متوجه شدید که اسید لاکتیک از کجا می آید؟

Hamilton می گوید: آن سوزش وحشتناک به خاطر تجمع هیدروژن بصورت اسید لاکتیک است. این درد فوری و احساس سوزش، چیزی است که با اسیدیته محیط مرتبط است.

خواص سیر ترشی(متفاوت با سیرخام!)، طرز تهیه ی اصولی و نکات مهم دیگر

اگرچه ممکن است تجمع اسید لاکتیک را در اواسط تمرین احساس کنید، منتها Justine Chan، متخصص تغذیه و مربی تناسب اندام می گوید که لاکتات باعث ناراحتی طولانی مدت نمی شود.

او گفت: در حالی که [لاکتات] ممکن است باعث ایجاد خستگی در طول تمرینات شود، منتها به عضلات آسیب نخواهند رساند، زیرا برای مدت طولانی در خون باقی نمی ماند. در عوض به سرعت توسط خون به کبد فرستاده می شود تا به گلوکز تبدیل گردد.

اصل کلی: هنگامی که به شدت ورزش می کنید و لاکتات تولید می شود، این احساس ممکن است ناخوشایند باشد، اما طول نخواهد کشید؛ و دردی که چند روز پس از تمرین تجربه می کنید هیچ ارتباطی با آن ندارد.

حتما بخوانید: تستوسترون در بدنسازی، زمان تزریق، انواع، عوارض، قیمت و همه نکات مهم

پس چه چیزی باعث درد عضلانی می شود؟

حالا که می دانیم لاکتات فقط باعث درد شدید می شود، احتمالا متعجب هستید که چه چیزی دو روز پس از انجام تمرینات یا ده کیلومتر دویدن یا یک جلسه شدید کیک بوکسینگ، سبب احساس کوفتگی در عضلات می شود.

Hamilton تأکید می کند: دردی که پس از تمرین احساس می کنید هیچ ارتباطی با لاکتات ندارد. درد و کوفتگی عضلانی شروع شده با تأخیر در واقع به دلیل آسیب های کوچک در داخل فیبرهای عضلانی است.

در نتیجه، لاکتات متفاوت از اسید لاکتیک است و با درد عضلانی که پس از یک جلسه تمرینی شدید که عرق کرده اید، مرتبط نیست. حالا که دقیقا می‌دانید بدن چگونه انرژی مورد نیاز برای تمرین کردن را پردازش می‌کند، مطمئن شوید که سوخت مناسب و استراحت مورد نیاز را در اختیار آن قرار می دهید.

آزمایش اسید لاکتیک

اسید لاکتیک به طور عمده در سلول های عضلانی و گلبول های قرمز تولید می شود و هنگامی که بدن در سطح پایین اکسیژن، کربوهیدرات را برای تولید انرژی می سوزاند، شکل می گیرد. زمان هایی که سطح اکسیژن بدن ممکن است کاهش یابد، عبارتند از:

  • در طول ورزش شدید.
  • هنگامی که مبتلا به عفونت یا یک بیماری شدید باشید.

آزمایشی وجود دارد که می‌تواند میزان اسید لاکتیک موجود در خون را اندازه گیری کند.

  • این آزمایش چگونه انجام می شود؟ یک نمونه خون مورد نیاز است. بیش تر اوقات خون از رگی که در داخل آرنج یا پشت دست قرار گرفته ‌است، کشیده می‌شود.
  • چگونه برای آزمایش آماده شویم؟ چند ساعت قبل از آزمون ورزش نکنید. ورزش می تواند باعث افزایش موقت سطح اسید لاکتیک شود.
  • هنگام آزمایش چه احساسی خواهید داشت؟ ممکن است در هنگام ورود سوزن، درد و یا سوزش خفیفی را احساس کنید. همچنین ممکن است پس از کشیده شدن خون، کمی تپش در محل ورود سوزن احساس کنید.
  • چرا آزمایش انجام می شود؟ این آزمایش اغلب برای تشخیص لاکتیک اسیدوز انجام می شود.

مقدار نرمال

4.5 تا 19.8 میلی گرم در دسی لیتر (mg / dL) ۰.۵ تا 2.2 میلی مول در لیتر {mmol / L}

بازه ی مقادیر متوسط ​​بین آزمایشگاه های مختلف ممکن است به طور نامحسوس متفاوت باشد. با ارائه دهنده آزمایش، در مورد معنای نتایج آزمایش خود صحبت کنید.
بعضی از آزمایشگاه ها از اندازه گیری های مختلف استفاده می کنند و ممکن است نمونه های مختلف را آزمایش کنند.

همچنین بخوانید: امگا 3- طرز مصرف اصولی برای چاقی، لاغری و بدنسازی و سایر ورزشها

مقدار غیر عادی متوسط

نتایج غیر نرمال به این معنی است که بافت‌های بدن اکسیژن کافی دریافت نمی‌کنند. شرایطی که می توانند سطوح اسید لاکتیک را افزایش دهند عبارتند از:

  • نارسایی قلبی
  • بیماری کبد
  • بیماری ریه
  • خون کافی حاوی اکسیژن در ناحیه خاصی از بدن وجود ندارد.
  • عفونت شدید که کل بدن را تحت ‌تاثیر قرار می‌دهد (سپسیس).
  • سطح بسیار پایین اکسیژن در خون (هیپوکسی)

ملاحظات

مشت کردن و یا استفاده از نوار الاستیسیته برای مدت زمان طولانی در هنگام کشیده شدن خون، ممکن است منجر به افزایش اشتباه (هنگام آزمایش) در سطح اسید لاکتیک شود.

دیدگاهتان را بنویسید