خواص و مضرات عرق بادرنجبویه (و نحوه استفاده از آن)

بادرنجبویه یک گیاه چندساله است که در بسیاری از باغها و باغچه ها رشد میکند. این گیاه دارای بوی عالی، مزه ی فوق العاده و بسیار مفید برای سلامتی است. بادرنجبویه یکی از گیاهانی است که از زمان های قدیم برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده میشود. ابوعلی سینا این گیاه را مقوی قلب و روح میداند و میتواند به عنوان یک داروی ضد افسردگی شناخته میشود. در این مقاله تمامی خواص و مضرات بادرنجبویه بررسی شده و شیوه صحیح استفاده از آن ارائه شده است.

گیاه شناسی بادرنجبویه

  • بادْرَنجبویه یا بادَرشبی با نام علمی Dracocephalum نام یک سرده از تیره نعناعیان است.
  • این گیاه بین ماه‌های تیر و مرداد گل می‌دهد.
  • رویشگاه اصلی این گیاه قسمت وسیعی از شرق مدیترانه است. امروزه به منظور بهره‌برداری‌های تزیینی و طبی و تولید عسل، این گیاه را در باغ‌ها و مزارع کشت می‌کنند.
  • ساقه‌های گیاهان این سرده راست و چهار گوش بوده و پوشیده از کرک است. از کنار برگ‌هایش، گل‌هایی با کاسبرگ‌های رنگی می‌روید که در وهله اول زرد کم رنگ است، سپس به سفید و در نهایت به بنفش تبدیل می‌شود. می‌توان گفت تمام گیاه، عطر لیموی تندی از خود ساطع می‌کند.

موادمغذی عرق بادرنجبویه

ویتامین‌های A، C، Eآهن
گروه ویتامین‌های B مانند B1، B2، B6فسفر
کلسیمروی
سدیماسیدفولیک
پتاسیمقند مانند گلوکز، ساکاروز و فروکتوز

عرق بادرنجبویه دارای طبیعت گرم است و طبق نظر طب سنتی برای بهبود گوارش مفید بوده، جهت خفقان و تقويت قلب، جرب يا گري سودا، سكسكه، رفع بوي بد دهان مفيد است.

طرزتهیه عرق بادرنجبویه

برای تولید عرق گیاه بادرنجبویه، ابتدا آب و گیاه را می‌جوشانند. پس از تبخیر آب، عملیات سرد کردن بخار و تقطیر به صورت سنتی یا صنعتی انجام می‌شود و مایعی که با تقطیر به دست آمده، همان عرق گیاه مورد نظر است.

خواص عرق بادرنجبویه

1-بادرنجبویه حملات پانیک و تپش قلب را درمان میکند. درمان تپش قلب را در این مطلب آموزش دادیم!

2-افسردگی و نگرانی را کاهش میدهد. همچنین 8 گیاه عالی برای آرامش و رفع اضطراب را در این مطلب معرفی کرده ایم!

3-کیفیت خواب را بهبود میبخشد. اگر بی خوابی دارید این مطلب نیز مفید است!

4-حافظه و عملکرد مغز را بهبود میبخشد و به پیشگیری از آلزایمر کمک می کند. راجب بیماری آلزایمر بخوانید!

5-به درمان پرکاری تیروئید کمک میکند. درمانهای موثر جهت درمان پرکاری تیروئید در اینجا

6-بادرنجبویه اثرات ضد میکروبی دارد.

7-با زخم های سرد و تبخال مبارزه میکند. همچنین بهترین روشهای درمان تبخال در اینجا توضیح داده شد!

8-درد را کاهش میدهد.

9-التهاب را کاهش میدهد. 14 غذای برتر کاهش التهاب در اینجا

10-از پوست در مقابل اشعه ی UV محافظت میکند.

11-کولیک نوزادان را درمان میکند.

موانع مصرف

  • افرادی که از اختلالات تیروئیدی رنج می‌برند.
  • افرادی که دچار گلوکم یا همان آب سیاه هستند.
  • آقایانی که دچار ورم در پروستات هستند.
  • خانم‌های باردار و شیرده
  • کودکان

مضرات احتمالی

  • اثرات جانبی بادرنجبویه شامل سردرد، تهوع، نفخ شکم، استفراغ، سوء هاضمه، سرگیجه، معده درد، سوزش ادرار، اضطراب، پریشانی و واکنش های آلرژیک است. مصرف طولانی مدت آن یا مقدار زیاد آن توصیه نمیشود. این نگرانی وجود دارد که قطع ناگهانی مصرف آن موجب اضطراب ناگهانی در بعضی افراد شود.
  • بادرنجبویه ممکن است موجب آرامش شود؛ اما احتمال دارد که این گیاه با برخی مکمل ها و داروها مانند داروهای آرام بخش، داروهای تیروئید، شیمی درمانی، وارفارین، داروهای گلوکوم و داروهایی که روی سروتونین و گابا اثر میگذارند، تداخل داشته باشد. این گیاه هرگز نباید با الکل مصرف شود.
  • دوزهای بالای بادرنجبویه برروی عملکرد تیروئید اثر میگذارد و موجب نگرانی زیاد و خلق و خوی منفی میشود.
  • اگر میخواهید بادرنجبویه را برای پوست استفاده کنید، یک روز قبل از مصرف مقدار کمی از کرم، روغن یا پماد آن را روی قسمت کوچکی از پوستتان امتحان کنید.
  • زنان باردار و کودکان نباید از مکمل های بادرنجبویه استفاده کنند. در عمل های جراحی از قبل تعیین شده به مدت 2 هفته از این گیاه استفاده نشود.

میزان و نحوه مصرف عرق بادرنجبویه

1-بهتر است این عرق 1 ساعت قبل از غذا یا 2 ساعت بعد از خوردن غذا نوشیده شود.

2-یک فنجان در یک لیوان آب سرد میل شود. این عرق خوش عطر و طعم و مفید را می‌توانید برای شربت استفاده کنید.

3-برای تقویت معده و درمان افسردگی روزانه دو فنجان در نوبت صبح و عصر از عرق بادرنجبویه میل کنید.

4-برای تقویت قلب و تقویت سیستم عصبی دو تا سه فنجان قبل از غذا میل کنید.

دستور تهیه شربت عرق بادرنجبویه

موادموردنیاز

  • عرق بادرنجبویه: یک لیتر
  • عرق بیدمشک: نیم لیتر
  • گیاه بادرنجبویه: 50 گرم
  • عسل: 500 گرم
  • آب لیموترش تازه: به مقدار لازم

طرزتهیه

  • نخست عرق بادرنجبویه و بیدمشک را با هم مخلوط کنید.
  • -گیاه بادرنجبویه را به مخلوط عرق بادرنجبویه و بیدمشک اضافه کنید و بگذارید 2 ساعت بماند.
  • مخلوط گیاه بادرنجبویه، عرق بادرنجبویه و بیدمشک را 2 تا 3 دقیقه بجوشانید سپس صبر کنید تا ترکیب به دمای متعادل (50 درجه سانتی‌گراد) برسد.
  • مخلوط جوشیده شده را صاف و عسل را به آن اضافه کنید.
  • این شربت را با آب و تکه های یخ ترکیب کرده و نوش جان کنید.

دیدگاهتان را بنویسید