مضرات اسیدهای چرب ترانس در غذا برای سلامتی

مواد غذایی چربی ترانس دارند؟ - مضرات اسیدهای چرب ترانس در غذا برای سلامتی

مضرات اسیدهای چرب ترانس در غذا برای سلامتی

اسیدهای چرب ترانس انواعی از اسیدهای چرب غیراشباع است که پیوند دوگانه دارد. پیوند دوگانه در اسیدهای چرب غیراشباع گاهی به صورت سیس و گاهی ترانس است که نوع ترانس می‌تواند مضراتی برای سلامتی داشته باشد.

در آمریکا سالانه 30 هزار تا صد هزار نفر به علت بیماری‌های ناشی از مصرف روغن‌های جامد دارای اسید چرب ترانس فوت می‌کنند. مقدار اسید چرب ترانس در غذا ترجیحاً باید صفر باشد. اما در بسیاری از کشورها نظیر ایران حد مجاز 2 درصد را برای آن در نظر گرفته اند. اسیدهای چرب ترانس اغلب از طریق هیدروژنه کردن ناقص و غیر اصولی روغن‌های گیاهی در کارخانجات حین فرآیند تبدیل اسید چرب غیراشباع به اشباع ایجاد می‌شود.

گرچه روغن جامد یا هیدروژنه قابلیت نگهداری طولانی تر داشته و نسبت به حرارت و نور مقاومت بیشتری دارد، اما گاهی تا 60 درصد حاوی اسیدچرب ترانس بوده و لذا مصرف آنها به‌هیچ‌وجه توصیه نمی‌گردد. البته مقدار اندکی اسید چرب ترانس در اثر فعالیت باکتری‌های داخل شکمبه نشخوارکنندگان نظیر گاو و گوسفند تولید می‌شود؛ اگرچه شیر و گوشت نیز دارای 2 تا 5 درصد اسید چرب ترانس هستند، اما خطر چندانی برای سلامتی ندارد.

اسیدهای چرب ترانس موجود در روغن‌های گیاهی و مارگارین و همچنین محصولات غذایی دارای روغن گیاهی نظیر کیک، سیب‌زمینی سرخ کرده، چیپس و ذرت بوداده مضر است. اسیدهای چرب ترانس عمدتا بر پایه اسید واکسنیک و اسید الائیدیک بوده و سبب بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان روده و پستان، زایمان زودرس، اختلال بینایی در اطفال، دیابت، چاقی و آلرژی می‌شود.

به طور کلی باید از زیاده روی در مصرف مواد غذایی چرب یا سرخ شده اجتناب کرد. زیرا طبق یک تحقیق انجام شده، برخی از نمونه‌های کره، پفک، اسنک و پنیر پیتزا در تهران دارای مقادیر غیرمجاز اسید چرب ترانس بودند. چنین وضعیتی در بعضی از نمونه‌های کباب لقمه در کرمانشاه و مارگارین در ارومیه گزارش شد. هیدروژنه کردن روغن در کارخانجات در دمای بالاتر از 200 درجه سانتی‌گراد موجب افزایش تولید اسیدهای چرب ترانس می‌شود.

همچنین سرخ کردن غذا در دمای بالا چنین اثری داشته و لذا حین سرخ کردن غذا در منزل نیز باید از داغ کردن بیش از حد روغن اجتناب کرد. همچنین استفاده چندباره از باقیمانده روغن سرخ کردنی خطرناک است. بنابراین مواد غذایی سرخ شده نظیر فلافل، سوسیس، سمبوسه و… فقط باید از مراکز عرضه مجاز و بهداشتی تهیه شوند.

به منظور بهره مندی از رژیم غذایی آنلاین دکتر رویا خادمیان بر روی لینک زیر کلیک کنید:

رژیم غذایی آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید