نحوه مصرف آب پنیر، خواص آن و چند نکته کاربردی

آب پنیر بعنوان یک ماده ی زائد در پنیرسازی به یک ماده ی باارزش تبدیل شده است. آب پنیر امروزه بدلیل مزایای تغذیه ای و عملکردی آن بطور گسترده در صنایع غذایی استفاده میشود. ما در این مطلب حاصل جدیدترین تحقیقات علمی و ثابت شده در این زمینه را برای شما توضیح می دهیم تا با خواص آب پنیر و نحوه صحیح مصرف آن آشنا شوید.

آب پنیر چیست؟

آب پنیر معمولا طی اضافه شدن اسید وحرارت دادن شیر به دست می آید. در واقع دلمه شدگی پروتئین کازئین شیر به وجود می آید. این ماده رنگی زرد مایل به سبز دارد و حاوی پروتئین، لاکتوز و 9 اسیدآمینه ضروری است. البته لازم به ذکر است در صورتی که نمیتوانید لاکتوز را به درستی هضم کنید . این ماده برای شما ضرر چنانی ندارد زیرا میزان لاکتوز کمی دارد. نکته جالب درباره این ماده میزان پروتئین بالای آن است که میزان پروتئینی بالاتر از تخم مرغ دارد. آب پنیر از ترکیب مواد لاکتوگلوبولین، آلفا لاکتالبومین، آلبومین سرم شیر و ایمونوگلوبین‌ها تشکیل شده است.

نکات قابل توجه برای آب پنیر

  • در زمان های قدیم آب پنیر یک ماده زائد به شمار میرفت و از این رو آن را بر روی زمین های کشاورزی و یا آبراه ها تخلیه میکردند وگاهی برای مصرف دام و طوی استفاده میشد.
  • آب پنیر همچنین موجب کاهش دسترسی مواد مغذی درخاک میشد. ولی این ماده بر روی آبزیان تاثیر بسزایی داشت.
  • آب پنیر میتواند به اتانول تبدیل شود که در داروها، عطرها، جوهر و نوشیدنی های الکلی استفاده میشود.
  • نکته قابل توجه درباره آب نمک این است که نباید آن را با آب نمک اشتباه گرفت. پنیرهای ایرانی مانند لیقوان و پنیر سفید جز دسته ای پنیرهایی هستند که درون آب نمک نگه داری میشوند. این آب نمک هیچگونه ماده مغذی ندارد.

استفاده ها و مزایای آب پنیر برای سلامتی عبارتند از:

  • تقویت ورزشی: ارتقاء عملکرد ورزشی و بهبود در ورزش (پروتئین وی)
  • افزایش سن با سلامتی: پروتئین های آب پنیر به ایجاد و حفظ توده ی عضلانی در افراد مسن کمک کننده است.
  • کاهش وزن: پروتئین های موجود در آب پنیر موجب سیر شدن فرد میشود و به لاغر ماندن فرد کمک میکند.
  • تقویت نوزادان

خواص عملکردی آب پنیر

محصولات آب پنیر به دلیل عملکردهایشان هم شناخته شده هستند. این موضوع آنها را به یک عنصر ارزشمند برای تولید محصولات غذایی با فوایدی از جمله بهبود طعم و بافت و افزایش سودمندی آنها تبدیل کرده است.

استفادهمزایاعملکرد
محصولات پخته شده، نوشیدنی ها، مخلوط بستنی، سس مایونزامولسیون های پایدار ایجاد میکنند و مانع گلوبولهای چربی به تشکیل توده میگردد.امولسیون سازی
محصولات پخته شده، نوشیدنی ها، محصولات لبنی، ماست هااز بین بردن عطروطعم فعلی و یا اضافه کردن عطروطعم جدیدتقویت عطر و طعم
محصولات پخته شده، نوشیدنی ها، محصولات لبنی، ماستهاحفظ رطوبت و بهبود بافتتنظیمات دما
نوشیدنی ها، صنعت شیرینی سازی، دسرهای یخ زده، شیرخشک نوزادان، سوپ ها و سس هابه راحتی در بیشتر سیستم ها پراکنده میشود. جلوگیری از ته نشین شدن و رسوب نوشیدنی ها، سوپ ها و سس هاانحلال پذیری
محصولات پخته شده، نوشیدنی ها، محصولات لبنی، سوپ ها و سس هاجلوگیری از ایجاد حالت چربی مانند روی مواد غذایی و کاهش میزان چربی و بهبود بافت و رطوبت محصولتولید محصول یکدست و یکنواخت
محصولات پخته شده مانند کیک ها (و کیکهای میوه دار)، شیرینی سازی، بستنی، دسرهای یخ زدهبهبود ظاهر، مزه و بافتفوم و هوادهی

فواید ذکر شده (ولی ثابت نشده)

پودر پروتئین آب پنیر: پروتئین آب پنیر (پروتئین وی) که در شکل پایین نشان داده شده است، برای چیزهای زیادی مانند عضله سازی و کاهش وزن استفاده میشود.

کمک به کاهش وزن: در یک مطالعه ی 158 نفری که در Nutrition & Metabolism منتشر شد، افرادی که آب پنیر مصرف کرده بودند نسبت به افرادی که نوشیدنی های کنترل کننده مصرف کرده بودند، بطور قابل توجهی چربی زیادی از دست دادند و موجب حفاظت بیشتر از عضلاتشان شد.

خواص ضد سرطان: نتایج امیدوار کننده ای در مجله ی Anticancer Research برای استفاده از پروتئین غلیظ شده ی آب پنیر در درمان سرطان منتشر شده است. تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

کاهش کلسترول: مطالعه ای در مجله ی تغذیه ی بریتانیا منتشر شد، مکمل های آب پنیر به 70 زن و مرد مبتلا به اضافه وزن به مدت 12 هفته داده شدند و تعدادی پارامتر مانند سطح چربی و انسولین اندازه گیری شد. آنها دریافتند که کاهش قابل توجهی در کلسترول کل و کلسترول LDL در این افراد در هفته ی دوازدهم نسبت به افرادی که کازئین مصرف کرده بودند وجود داشت.

آسم: پروتئین آب پنیر میتواند پاسخ ایمنی را در کودکان مبتلا به آسم بهبود بخشد. یک مطالعه ی کوچک روی 11 کودک در مجله ی بین المللی علوم غذایی و تغذیه منتشر شد، محققان دریافتند که کودکان مبتلا به آسم که روزی دو بار 10 گرم از مکمل های پروتئین آب پنیر را به مدت 1 ماه دریافت کرده بودند، در پاسخ ایمنی آنها بهبودی حاصل شد.

فشارخون و بیماری های قلبی عروقی: تحقیقاتی که در مجله ی International Dairy منتشر شد نشان داد که نوشیدنی های حاوی پروتئین آب پنیر، بطور قابل توجهی فشارخون را در افراد مبتلا به فشارخون بالا کاهش دادند، همچنین خطر بیماری های قلبی و سکته ی مغزی هم کاهش یافت.

کم کردن میزان کاهش وزن در افراد مبتلا به HIV: مطالعه ای که در مجله Clinical and Investigative Medicine منتشر شد نشان داد که پروتئین آب پنیر میتواند به جلوگیری از کاهش وزن، در افراد مبتلا به ایدز کمک کند.

موارد استفاده از آب پنیر شیرین

میتوانید از آب پنیر شیرین همانند آب پنیر ترش (اسید) استفاده کنید، همچنین در موارد زیر هم میتوانید از آن بهره ببرید:

  • برای افزودن ارزش تغذیه ای آب میوه ها
  • استفاده در سبزیجات بعنوان استارتر (پیش غذا)
  • تهیه ی لیموناد آب پنیر
  • اضافه کردن آن به اسموتی ها و شیک ها برای فراهم کردن ویتامین، مواد معدنی و پروتئین بیشتر
  • استفاده بعنوان مایع پخت و پز در سیب زمینی، برنج، غلات، ماکارونی و کوفته
  • نوشیدن آن بصورت مستقیم
  • میتوانید هنگام تهیه ی کمپوست آن را در توده ی کمپوست بریزید تا مواد مغذی و نوترینتهای لازم را در توده ایجاد کند و یک کمپوست خوب بارنگ تیره فراهم کند.

آب پنیر را میتوان از لبنیاتی ها فراهم کرد و در یک ظرف در دار در یخچال نگهداری کرد و به اینصورت میتوان بمدت چندماه نگهداری کرد. همچنین میتوان آن را در فریزر به مدت بیشتری نگهداری کرد. اگر تصمیم بگیرید که از این محصول جانبی مفید استفاده کنید باید از این موضوع خوشحال باشید چون هم مواد مغذی شگفت انگیزی به رژیم غذاییتان وارد میکنید و هم از تولید مواد زاید غیرضروری اجتناب میکنید.

مضرات

  • استفاده بیش از حد از آب پنیر گرفتگی عضلات و درد در معده را منجر میشود.
  • در صورتی که مشکل عدم تحمل لاکتوز را دارید در مصرف این ماده احتیاط کنید زیرا عوارضی همچون حالت تهوع، سردرد و خستگی را در پی خواهد داشت.
  • مصرف 2 هفته مدام آب پنیر تنبلی روده ها را در پی خواهد داشت.
  • در صورتی ک زمینه بیماری های روده ای همچون کولیت و یا سندرم روده تحریک پذیر دارید از مصرف این ماده اجتناب کنید.
  • مصرف آب پنیر به بیماران کلیوی توصیه نمی شود.
  • مصرف هم زمان آب پنیر و آنتی بیوتیک ها، داروهای درمان پارکینسون و پوکی استخوان تداخل دارویی دارد و خطرناک است.
  • پس از مصرف آب پنیر، گاهی اسهال و استفراغ ایجاد می گردد که طبیعی بوده و نوعی سم زدایی از بدن است.

طرزتهیه آب پنیر

1-برای تهیه آب پنیر کافیست تا شیر را بجوشانید.

2-اجازه دهید دمای شیر پایین بیاید و ولرم شود.

3-پس از خنک شدن شیر میتوانید سرکه خرما، سرکه انگور، آب لیمو را به آن اضافه کنید.

4-پس از 1 یا 2 ساعت شیر شروع به دلمه زدن میکند.

5-حال کافیست تا دلمه های شیر را درون کیسه ریخته و اجازه دهید آب آن خارج شود.

6-بهترین شیوه نگه داری آب پنیر ظروف فلزی است.

خوردن حشرات: فواید آن و 3 حقیقت جالب

دیدگاهتان را بنویسید