6 رازی که موهای سر در مورد سلامت بدن آشکار می‌کنند


موهای سر

معمولا گفته می‌شود از روی پوست می‌توان خیلی از مشکلات بدنی را فهمید. اما آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که موهای سر هم می‌توانند نشانه‌هایی از مشکلات بدنی را بروز دهند؟ طبق تحقیقات انجام شده تغییر در تارهای مو، بافت مو، ضخامت موها، رنگ و ظاهر آنها خبر دهنده بیماری‌های مختلف بدنی است. ممکن است برخی از آنها نشان دهنده مشکلات بدنی مانند کمبود مواد مغذی، اختلال هورمونی یا استرس باشد.
در این مقاله از مجله کوئیک فیت قصد داریم به رازهایی که توسط موها فاش می‌شوند بپردازیم. با ما همراه باشید.

مقالات پیشنهادی مرتبط با موهای سر

1. ریزش مو و کم خونی به هم مرتبط هستند

در خیلی از موارد ریزش مو می‌تواند نشان دهنده کم خونی ناشی از فقر آهن باشد.
معمولا افرادی که به علت ریزش مو به پزشک مراجعه می‌کنند، پس از بررسی نتایج آزمایش آنها به این نتیجه می‌رسند که کم خونی ناشی از فقر آهن در آنها وجود دارد. معمولا زنان به علت قاعدگی و خونریزی ماهانه بیشتر مستعد کم خونی هستند. همچنین افرادی که از رژیم غذایی گیاهخواری پیروی می‌کنند، بیشتر در معرض کم خونی ناشی از فقر آهن قرار می‌گیرند.

موهای سر

آهن و ویتامین C که به جذب آهن کمک می‌کند، به عنوان ترکیباتی هستند که برای واکنش‌های شیمیایی و بیولوژیکی بدن مانند رشد مو ضروری هستند. در صورتی که کم خونی وجود داشته باشد، بهترین راه برای جلوگیری از ریزش مو پیش بردن رژیم غذایی سرشار از آهن است. همچنین در کنار آن می‌توان مکمل‌های حاوی آهن را نیز مصرف کرد. فقط بهتر است برای پیشگیری از بروز عوارض زیاده روی در مصرف آهن، دوز مناسب را پزشک مشخص کند.

2. سفید شدن موهای سر به استرس و ژنتیک مربوط است

عوامل مختلفی مانند سیگار، تغذیه نامناسب، آب و هوای آلوده، استفاده از ترکیبات شیمیایی می‌تواند روی سفید شدن موها تاثیرگذار باشند. اما مواردی که بیشترین تاثیر را روی سفید شدن موها دارند، ژنتیک و استرس هستند. نتایج حاصل از آزمایشات بیانگر این بوده که استرس مزمن با کاهش سلول‌های تولید کننده رنگدانه در فولیکول‌های مو و با آسیب وارد کردن به DNA باعث سفید شدن موها می‌شوند.

البته استرس در درجات مختلف می‌تواند سبب سفید شدن موها شود. مواقعی که استرس اکسیداتیو و آسیب ناشی از رادیکال‌های آزاد باعث جلوگیری از ترمیم سلول‌های بدن می‌شوند، به سلول‌های تولید کننده رنگدانه آسیب وارد خواهد شد.

موهای سر

البته نباید نقش ژنتیک را نادیده گرفت. سفید شدن تارهای مو بیشتر به فرایند طبیعی روند پیری مربوط است. زیرا با بالا رفتن سن، فولیکول‌ها رنگدانه‌‌های کمتری تولید می‌‎کنند. در صورتی که تمایل دارید بدانید از چه سنی موهای شما رو به سفید شدن می‌آورند، باید از والدین خود جویا شوید که آنها چه موقع سفید شدن موهایشان آغاز شده است. زیرا ژنتیک موثرترین قسمت در چنین مواردی می‌تواند باشد.

3. نازک شدن موهای سر می‌تواند راز بیماری تیروئید را برملا کند

افرادی که به کم کاری تیروئید مبتلا هستند، ریزش مو را تجربه می‌کنند. کم کاری تیروئید باعث می‌شود هورمون تیروئید به اندازه کافی تولید نشود. این اختلال هورمونی باعث تغییرات مختلفی روی بدن می‌شود.

خیلی از افراد در سنین مختلف به کم کاری تیروئید ممکن است مبتلا باشند و علائم خفیف تا شدیدی از آن را ببینند. این بیماری نازک شدن موها را به همراه دارد. علائم دیگری مانند خستگی، درد مفاصل، عدم تحمل سرما، پف صورت، درد عضلات و افزایش وزن را هم می‌تواند برای فرد ایجاد کند.

در برخی از افراد این اختلال غدد باعث بروز مشکلات خودایمنی آلوپسی آره‌‎آتا نیز می‌شود. آلوپسی آره‌آتا نوعی ریزش مو است که در پی حمله سیستم ایمنی به فولیکول‌های مو بروز داده می‌شود و باعث طاسی موهای سر می‌شود.
برای پیشگیری از چنین مواردی می‌توانید با انجام آزمایش خون و مصرف داروهای مناسب تجویز شده توسط پزشک، اقدامات لازم را انجام دهید.

4. ریزش مو می‌تواند بر اثر کمبود پروتئین باشد

پروتئین از جمله ترکیباتی است که باید برای رشد مو به بدن رسانده شود. یکی از دلایلی که سبب نازک شدن تارهای مو می‌شود و ریزش مو را به همراه دارد، کمبود پروتئین است. بزرگسالان به میزان 0.8 گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم از وزن بدنشان نیاز دارند. بهترین منابع دریافت پروتئین مرغ، ماهی، گوشت، حبوبات و ماست یونانی است.
البته افرادی که عمل بای پس معده انجام داده‌اند یا به مشکلات گوارشی که باعث دفع بیشتر مواد مغذی و ویتامینی می‌شود مبتلا هستند، ممکن است با اختلال در هضم پروتئین مواجه شوند. این موارد باید به کمک پزشک مدیریت شود تا مشکلات مو نیز بهبود یابد.

5. پوسته‌های سفید و زرد مربوط به پوست کف سر هستند

اگر روی سرشانه خود یا برس و ابروهای خود پوسته‌هایی به رنگ سفید یا زرد می‌بینید، احتمالا کف سر شما پوسته می‌دهد و باید این مشکل مزمن را برای بهبود وضعیت سلامت مو درمان کنید. شوره و پوسته سر خطرناک نیست اما می‌تواند اذیت کننده باشد. برای کنترل آن می‌توانید به راحتی از شامپوهای تجویز شده توسط پزشک کمک بگیرید. بهبود این وضعیت به سلامت بیشتر برای موهای سر کمک می‌کند.

البته بیماری به نام درماتیت سبورئیک هم به عنوان شایع‌ترین دلایل بروز شوره سر می‌تواند معرفی شود. در صورتی که فرد به درماتیت سبورئیک مبتلا باشد، چربی و قرمزی همراه با پوسته‌های زرد و سفید ممکن است دیده شود. از طرف دیگر قارچ پوستی به نام مالاسزیا وجود دارد که می‌تواند باعث تحریک پوست شده و شوره سر را به همراه داشته باشد. حساسیت به محصولات پوست و مو، استفاده ناکافی از شامپو از عوامل محرک بروز پوسته و شوره سر هستند. اغلب در فصول سرد سال پوسته‌های سر بیشتر می‌شوند. زیرا استفاده از وسایل گرمایشی به خشکی بیشتر هوا می‌انجامد و پوست را تحریک می‌کند.

6. موهای آسیب دیده مشکلات پنهان را نشان می‌دهند

موهای سر

نباید بر این باور باشیم که هر فردی که موهای سالمی دارد، مشکلات بدنی ندارد!
خیلی اوقات آسیب دیده بودن موها نشان دهنده مشکلات بدنی نیست و ناشی از مراقبت نادرست از موها است. مواردی مانند رنگ کرن موها، حرارت بیش از اندازه با اتوی مو و سشوار می‌تواند به موها آسیب وارد کند. گرمای بیش از اندازه می‌تواند باعث شکنندگی، خشکی و خشن شدن موها شود. از این رو معمولا توصیه می‌شود، با رعایت نکات مراقبت مو از بروز چنین مواردی جلوگیری شود.

همچنین رنگ کردن بیش از حد نرمال موها هم می‌تواند آسیب‌های متعددی را برای پوست یا موهای سر به همراه داشته باشد. برای چنین مواقعی هم باید نکات مراقبت از پوست و موی سر را رعایت کرد تا وضعیت بهبود یابد.

مقالات پیشنهادی مرتبط با موهای سر

شما بگویید

شما برای مراقبت از موهای سر خود از چه روش‌هایی استفاده می‌کنید؟
راهکارهای طبیعی و شیمیایی متعددی وجود دارد، شما کدام موارد را بیشتر استفاده می‌کنید؟ تجربیات خود را با ما و سایر همراهان کوئیک فیت در قسمت ارسال دیدگاه‌ها در میان بگذارید تا از آنها برای زیبایی بیشتر موها استفاده کنیم.

منبع: everydayhealth



Source link