خوراکی های مضر برای کلیه ها


بررسی خوراکی های مضر برای کلیه ها

درصورت ابتلا به بیماری کلیوی، باید میزان سدیم، پتاسیم و فسفر رژیم غذایی خود را به طور دقیق کنترل کنید. در این قسمت مقاله از سایت دکتر رضا اطمینانی متخصص تغذیه اصفهان مهم‌ترین خوراکی های مضر برای کلیه ها، آورده شده است.

انواع کمپوت

میوه های کنسرو شده معمولاً مقادیر بیشتری پتاسیم نسبت به میوه های تازه دارند، بنابراین قبل از خوردن کمپوت حتما باید آب آن را دور بریزید.

غذاهای سرشار از پتاسیم

وقتی کلیه‌ها به درستی کار نمی‌کنند، پتاسیم در خون تجمع می‌یابد. این امر منجر به تغییرات ضربان قلب شده و حتی می‌تواند باعث افزایش احتمال حمله قلبی نیز شود. پتاسیم عمدتا در میوه ها و سبزیجات و همچنین در شیر و گوشت یافت می‌شود بنابراین باید در رژیم کلیوی از مصرف برخی از این مواد اجتناب کرده یا میزان مصرف آنها را محدود کنید. این مواد غذایی عبارت اند از:

  •  موز
  •  آلو
  •  لوبیا
  •  چغندر
  •  پرتقال
  •  آووکادو
  •  کدو و کدو حلوایی
  •  خربزه، طالبی و گرمک
  •  آجیل و کره بادام زمینی
  •  غلات سبوس دار و گرانولا
  •  کلم بروکلی و کلم بروکسل
  •  گوجه فرنگی، سس گوجه و رب
  •  سبزی پخته شده، اسفناج و کلم پیچ و …

غذاهای سرشار از سدیم

سدیم یک ماده معدنی است که در نمک خوراکی یافت می‌شود، این ماده از اولین موادی است که در رژیم بیماران کلیوی کاهش می‌یابد زیرا مستقیماً بر توانایی بدن برای احتباس آب تأثیر می‌گذارد. هرچه مایعات بیشتری در بدن وجود داشته باشد، قلب برای حرکت  آن در بدن، باید بیشتر کار ‌کند و کلیه‌ها نیز باید برای فیلتراسیون این حجم مایع اضافی سخت‌تر کار کنند بنابراین کاهش سدیم (نمک) یک ابزار مهم در کنترل میزان مایعات بدن است.

دکتر رضا اطمینانی متخصص تغذیه اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید

غذاهای سرشار از فسفر

فسفر یکی دیگر از مواد معدنی است که وقتی کلیه‌ها به درستی کار نمی‌کنند در خون انباشته می‌ شود، هنگامی که این اتفاق می‌افتد، جذب کلسیم نیز مختل می‌ شود و کلسیم از استخوان‌ ها خارج شده و در پوست یا رگ‌ های خونی رسوب می‌ کند در نتیجه فرد به بیماری‌ های استخوان مانند استئوپورز و… مبتلا می‌ شود. فسفر معمولاً آخرین ماده معدنی است که ما در بیماران کلیوی با آن دچار مشکل می‌شویم یعنی فقط زمانی که بیمار به مرحله دیالیز می‌رسد، نیاز به محدود کردن فسفر است زیرا کلیه‌ها دیگر نمی‌توانند به طور موثر این ماده معدنی را فیلتر کنند.

غذاهای لبنی منبع اصلی فسفر هستند، بنابراین باید مصرف شیر را به یک فنجان در روز محدود کنید، اگر ماست یا پنیر هم مصرف می‌کنید. فقط باید به اندازه یک فنجان ماست یا ۱/۵ اونس پنیر در روز باشد، نان سفید و کراکرهای کم نمک تهیه شده با آرد سفید، حاوی فسفر کمتری نسبت به نان سبوس‌دار هستند. نوشابه های گازدار نیز حاوی فسفر هستند بنابراین باید از مصرف کوکا کولا، دلستر، چای، آبجو و… اجتناب کنید.

مصرف برخی از مواد غذایی نیز باید به یک وعده در هفته محدود شود، مانند:

  •  غلات
  •  گرانولا
  •  بلغور جو
  •  نان سبوس دار

خوراکی های مضر برای کلیه ها | متخصص تغذیه اصفهان

 سیب زمینی

برای مصرف سیب زمینی بهتر است ابتدا پوست آن را بگیرید سپس به قطعات کوچک برش دهید و چند ساعت در مقدار زیادی آب قرار دهید. قبل از پخت آنها نیز ابتدا آب خیس خورده را دور بریزید، اگر قصد دارید سیب زمینی را به صورت آب پز مصرف کنید، بعد از پخت نیز آب سیب زمینی را دور بریزید.

نکات مهم در استفاده از نمک

  • نمک روی سفره نیاورید.
  • از نمک دریا استفاده نکنید.
  • بعد از آماده شدن غذا به آن نمک اضافه کنید.
  • از مصرف ژامبون، بیکن، سوسیس، هات داگ، ناگت مرغ و غذاهای کنسروی خودداری کنید.
  • مطالعه برچسب مواد غذایی را یاد بگیرید، از مصرف غذاهایی که بیش از ۳۰۰ میلی‌گرم سدیم در هر وعده دارند اجتناب کنید.
  • گوشت‌های منجمد و بسته‌بندی شده‌ خریداری نکنید. این مورد شامل مرغ، بوقلمون، استیک، کباب لقمه و برگر نیز می‌شود.

مطالعه بیشتر:

روش های کنترل میل به شیرینی

خواص جوانه گندم

دلایل چاقی زنان پس از ازدواج





Source link