مسواک ارتودنسی


ارتودنسی فرایند زمانبری است و بسته به نوع مشکل دندان و فک می تونه از چند ماه تا چند سال طول بکشه. بهداشت دهان و دندان در طول دوره درمان، مهم تر از مواقع عادیه. چون ارتودنسی ثابت، مخصوصاً وقتی برای هر دو فک استفاده بشه، به خاطر جمع شدن غذا در بین سیم ها و چسبیدن به براکت ها، فرصت خوبی رو برای رشد باکتری های مختلف فراهم می کنه که به مرور می تونه منجر به پوسیدگی دندونا بشه. برای جلوگیری از این وضعیت، مسواک های مختلفی در نظر گرفته شده که می تونه مواد غذایی چسبیده به براکت ها را جدا کنه. این مسواک ها با نام مسواک ارتودنسی شناخته میشن که در ادامه می خوایم راجع به ویژگی های این نوع مسواک و بهترین نوع آنها صحبت کنیم.

مسواک ارتودنسی

مسواک به ما کمک می کنه که بتونیم روی دندانومون رو تمیز کنیم. اما وقتی ارتودنسی می کنیم، تمیز کردن دندونا با مسواک طبیعی خیلی سخت می شه و نمی تونیم به همه قسمت های دندون دسترسی خوبی داشته باشیم که در نتیجه، مواد غذایی زیر براکت ها جمع می شن و امکان ایجاد پلاک های دندانی در اطراف باند، سیم و براکت ها ایجاد می شه و می تونه زمینه پوسیدگی دندونا رو فراهم کنه. بنابراین تمیز کردن دندونا تو این دوران با مسواک معمولی کفایت نمی کنه و حتماً باید از مسواک های مخصوص ارتودنسی استفاده بشه.
مسواک ارتودنسی شکل 7 مانندی داره؛ یعنی دو طرف مسواک نسبت به وسط اون، پرزهای بلندتری دارن و امکان ایجاد فشار از زوایای مختلف را فراهم می کنند.

کاربرد مسواک ارتودنسی

این مسواک می تونه به منظور پیشگیری از پوسیدگی دندونا در دوران درمان ارتودنسی دندان ، کارای زیر رو انجام بده:
• فاصله بین دندونا را تمیز می کنه.
• قسمت هایی از دونا رو که سیم دارن تمیز میکنه.
• براکت های اردتودنسی رو پاک می کنه.
• پیچ های ایمپلنت و پروتز رو تمیز می کنه.
• با تمیز کردن لثه ها، باعث ماساژ اونا هم میشه تا التهاب لثه کم بشه.

خاصیت ماساژدهی لثه ها با مسواک ارتودنسی، باعث می شه که حتی افرادی که ارتودنسی ندارن هم، در حالت عادی بتونن از اون استفاده کنن. علاوه برا این باعث تمیزی حداکثری فاصله بین دندونا می شه.

 

نحوه تمیز کردن دندان ها با مسواک ارتودنسی

• از اونجایی که باقیمانده غذا، بیشتر در نواحی طوق دندونا جمع میشه، بنابراین امکان ایجاد پلاک میکروبی هم تو این ناحیه بیشتر از بخش های دیگست. بنابراین باید تو مسواک زدن این قسمت، دقت بیشتری بشه. به همین خاطر باید مسواک را با زاویه 45 درجه بین لثه و براکت، به صورت چرخشی حرکت داد تا بتونه کنار لثه ها رو به راحتی تمیز کنه.
• قسمت هایی از دندونا هم که مخصوص جویدن هستن رو می شه با حرکات رفت و برگشتی مسواک تمیز کرد.
• قسمت دیگه ای که معمولاً تو مسواک زدن مورد بی مهری قرار می گیره، قست پشت دندوناست که باید اونا رو هم با زاویه 45 درجه و با حرکت رفت و برگشتی تمیز کرد.
• زبان به دلیل داشتن پرزهای ریز، محل خوبی برای جا دادن میکروب ها و رشد اوناست. بنابراین باید موقع مسواک زدن حتماً به اون توجه کنین و با حرکت رفت و برگشتی مسواک روی زبان رو تمیز کنین تا خیلی خوب پاکسازی بشه.
• چه دندونای سالم و چه دندونای ارتودنسی شده، نیاز به این دارن که به دقت تمیز بشن. تو دندونای ارتودنسی شده حساسیت ماجرا بیشتره و باید اطراف و زیر براکت و سیم ها با دقت بیشتری تمیز بشن.

اگر تمام این موارد رو به خوبی رعایت بشه، اما از مسواک خوب و مناسبی استفاده نشه، تأثیر لازم رو نداره. بنابراین توجه در انتخاب مسواک چه از نوع عادی و چه از نوع ارتودنسی، اولین قدم در حفظ سلامتی دندوناست.

ویژگی های مسواک ارتودنسی

• توانایی خارج کردن باقیمانده غذا

معمولاً برای ارتودنسی دندونا از ارتودنسی فلزی استفاده میشه. برای گذاشتن این ارتودنسی، با استفاده از نوعی چسب مخصوص، براکت ها را به دندونا می چسبونن. سپس برای متصل کردن این براکت ها به همدیگه، از سیم فلزی یا همان آرک وایر استفاده می کنن تا تعامل این دو با همدیگه، باعث حرکت دندونا و قرار گرفتن اونا در یه راستا بشه یا حتی در مواردی باعث حرکت فک نیز بشه. وقتی غذا می خورین، باقیمانده غذا لابلای این براکت ها و سیم ها گیر میفته. با یه مسواک عادی نمیشه این ذرات غذا رو خارج کرد، به خاطر همین مسواک ارتودنسی باید طوری طراحی و ساخته بشه که بتونه ذرات غذای گیرافتاده رو بیرون بکشه.

• داشتن پرزهای نرم

خود بریس ها به اندازه کافی می تونن براتون ناخوشایند باشن، حالا اگه مسواک هم زبر و خشن باشه، اوضاع رو بدتر می کنه، بنابراین برای اینکه حس بهتری داشته باشین، پرزهای مسواک ارتودنسی باید نرم باشن.

• سر کوچک و باریک

مسواک ارتودنسی خوب، مسواکیه که خیلی راحت بتونه به تمام قسمت های بریس دسترسی داشته باشه. کاری که با مسواک های معمولی یا امکانش نیست یا به سختی ممکن میشه. کوچیک بودن سر مسواک باعث میشه که بتونه به همه قسمت های دندون و لثه دسترسی پیدا کنه. بنابراین استفاده مرتب از مسواک ارتودنسی در طول دوره درمان، نقشی مهمی در رضایت بخش بودن نتیجه درمان داره.

• الیاف v شکل

این شکل خاص الیاف اردتودنسی می تونه باعث تمیز کردن حرفه ای دندونا بشه. این الیاف در کناره های مسواک بلند بوده و در قسمت میانی کوتاهتر هستن. الیاف بلندتر مخصوص تمیز کردن براکت ها و الیاف کوتاه میانی، برای تمیز کردن سطح براکت و سیم ها هستند. الیاف مسواک ارتودنسی از مواد مرغوبی تهیه شده و طراحی اون طوریه که لای بریس ها گیر نمی کنه.

• انعطاف پذیری دسته مسواک

ویژگی های مختلف مسواک ارتودنسی و از جمله کیفیت خوب دسته و انعطاف پذیری قابل قبول اون، باعث میشه دسترسی به قسمت های مختلف دندونای ارتودنسی شده راحت تر بشه و بعد الیاف نرم و کوچیک سر مسواک هم اون قسمت ها را به خوبی تمیز می کنن.
در کل اگه میخواین خیالیتون بایت خوب مسواک شدن دندونای ارتودنسی خودتون راحت تر بشه، می تونین قبل از شروع به مسواک، با استفاده از ابزارایی مثل مسواک بین دندانی یا همام پراکسی براش، تیکه های بزرگ تر غذا رو از لابلای دندونا و براکت ها بیرون بکشین.


Post Views: 331



Source link