خواص جوانه گندم – دکتر رضا اطمینانی


بررسی خواص جوانه گندم برای سلامتی

در این نوشته از سایت دکتر رضا اطمینانی متخصص تغذیه اصفهان قصد داریم به بررسی خواص جوانه گندم بپردازیم. جوانه گندم منبع عالی فیبر و بخش بسیار مفیدی از گندم است که سرشار از مواد مغذی متعدد است. این منبع عالی از ویتامین‌ها، مواد معدنی، چربی و پروتئین داراست. فواید جوانه گندم بسیار زیاد است و عمدتاً به مواد مغذی آن نسبت داده می‌شود. حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی است که به درمان بسیاری از بیماری‌ها کمک می‌کند. روغن جوانه گندم از عصاره آن به دست می‌آید که به دلیل خاصیت مرطوب‌کنندگی، کاربرد‌های متعددی در صنایع آرایشی و بهداشتی دارد.

با این‌حال، جوانه گندم معمولاً در طول فرآوری به دلیل وجود اسید‌های چرب غیراشباع چندگانه (که مستعد فساد هستند) دور ریخته می‌شود. در حالیکه جوانه گندم برای چاقی معجزه می‌کند!

به کدام قسمت گندم جوانه گندم می گویند؟

جوانه گندم یکی از سه قسمت هسته گندم به همراه سبوس و آندوسپرم است. این ماده به تکثیر گیاه و تخم‌ریزی دانه‌های جدید کمک می‌کند. در طی فرآیند آسیاب از آندوسپرم خارج می‌شود و می‌تواند یک مکمل عالی برای رژیم غذایی شما باشد. می‌توانید جوانه گندم را به اسموتی‌ها، شیک‌های پروتئینی، کلوچه‌ها و نان‌های موردعلاقه خود اضافه کنید. جوانه گندم حدود ۲.۵-۳.۸ درصد از وزن کل دانه را تشکیل می‌دهد ازاین‌رو جوانه گندم سرشار از مواد مغذی ضروری است.

تاثیر جوانه گندم روی چاقی

کارشناسان می‌گویند جوانه گندم به‌عنوان یک مکمل غذایی ارزش غذایی بسیار زیادی دارد. جوانه یک منبع عالی از پروتئین‌های گیاهی، همراه با فیبر و چربی‌های سالم است. همچنین منبع خوبی از منیزیم، روی، تیامین، فولات، پتاسیم و فسفر است. همچنین جوانه گندم برای چاقی نیز در کنار یک رژیم غذایی کاربرد دارد.

جوانه گندم سرشار از ویتامین E است، یک ماده مغذی ضروری با خواص آنتی‌اکسیدانی. اعتقاد بر این است که آنتی‌اکسیدان‌های موجود در جوانه گندم رادیکال‌های آزاد را در بدن کاهش می‌دهند. تحقیقات نشان می‌دهد که منابع طبیعی آنتی‌اکسیدان بهترین منبع معتبر برای پیشگیری از بیماری‌ها هستند. برخی معتقدند که جوانه گندم می‌تواند به تقویت ایمنی و سلامت قلب و سیستم قلبی عروقی شما کمک کند. تحقیقات نشان می‌دهد که غلات کامل می‌توانند خطر بیماری قلبی را کاهش دهند و به شما در حفظ وزن سالم کمک کنند.

به گفته سازمان ایمنی غذای اروپا (EFSA)، شواهد کافی وجود دارد که نشان می‌دهد روغن جوانه گندم می‌تواند به کنترل سطح کلسترول کمک کند. بااین‌حال، آن‌ها می‌گویند که شواهد کافی برای تأیید برخی ادعا‌های دیگر مانند توصیه‌هایی که می‌تواند از پوست در برابر پیری زودرس محافظت کند، به فشارخون کمک کند، به عملکرد مغز یاری رساند یا به هضم غذا بیانجامد وجود ندارد.

جوانه گندم و دانه کتان هر دو برای حفظ سلامت قلب در زنان یائسه مورداستفاده قرارگرفته‌اند. برخی تحقیقات نشان می‌دهد که جوانه گندم نیز می‌تواند به درمان علائم یائسگی کمک کند، اما این تحقیقات قطعی نیست. Avemar، به‌عنوان عصاره تخمیر شده جوانه گندم، به‌عنوان درمانی برای سرطان و بیماری‌های خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید موردبررسی قرارگرفته است که امیدوارکننده بوده است.

خواص بی نظیر جوانه گندم جهت لاغری

در کنار خاصیت جوانه گندم برای لاغری باید بگوییم که این ماده غذایی ارزش‌های دیگری هم داراست. به گفته وزارت کشاورزی ایالات‌متحده، ۱۰۰ گرم جوانه گندم خام حاوی:

  • کالری ۳۶۰
  • پروتئین ۲۳.۲ گرم
  • چربی ۹.۷۲ گرم
  • کربوهیدرات ۵۱.۸ گرم
  • فیبر ۱۳.۲ گرم
  • کلسیم ۳۹ میلی‌گرم
  • آهن ۶.۲۶ میلی‌گرم
  • منیزیم ۲۳۹ میلی‌گرم
  • فسفر ۸۴۲ میلی‌گرم
  • پتاسیم ۸۹۲ میلی‌گرم
  • تیامین ۱.۸۸ میلی‌گرم
  • نیاسین ۶.۸۱ میلی‌گرم

جوانه گندم همچنین حاوی سدیم، روی، اسیدفولیک و آنتی‌اکسیدان‌هایی است که به حفظ سلامت و تناسب‌اندام مطلوب کمک می‌کند.

خواص جوانه گندم | متخصص تغذیه اصفهان

فواید جوانه گندم برای سلامتی چیست؟

در ادامه مطلب، برخی خواص جوانه گندم برای سلامتی را ذکر می کنیم:

۱- خاصیت ضد پیری

جوانه گندم مملو از مواد مغذی و ویتامین‌ها در سطوح بالایی است که می‌تواند اثرات قابل‌توجهی بر اثرات ضد پیری مختلف مانند کیفیت پوست و ریزش مو داشته باشد. به‌عنوان یک مکمل غذایی، جوانه گندم یک‌راه طبیعی برای به دست آوردن فواید مختلفی است، اما برخی از افراد نیز رویکرد آرایشی این ماده را انتخاب می‌کنند و از عصاره آن به‌طور مستقیم استفاده می‌کنند یا آن را با سایر مواد آرایشی مخلوط می‌کنند.

ویتامین E در جوانه گندم نیز وجود دارد و مطالعات طیف گسترده‌ای از فواید این ویتامین را نشان داده است. هنگامی‌که به‌طور منظم مصرف شود، پروتئین‌ها و ویتامین‌های موجود در جوانه گندم می‌تواند تأثیر مثبتی بر افراد مبتلابه بیماری‌هایی مانند پسوریازیس، آفتاب‌سوختگی، اگزما، چین‌وچروک، کدر شدن چهره و کاهش خطوط مو داشته باشد.

۲- پیشگیری از سرطان

افزودن جوانه گندم یا انواع خاصی از عصاره جوانه گندم به رژیم غذایی افراد می‌تواند به کاهش عوامل خطر برای انواع مختلف سرطان کمک کند. نشان داده‌شده است که متابولیسم گلوکز را در سطح اساسی مختل می‌کند و از فعالیت سلول‌های سرطانی در بدن، جلوگیری می‌کند.

۳- بهبود متابولیسم سلولی

یکی دیگر از ویتامین‌های مفید موجود در جوانه گندم ویتامین B است که از تعدادی ویتامین دیگر تشکیل‌شده است. رایج‌ترین انواع موجود در جوانه گندم نیاسین، تیامین و فولات هستند. این ویتامین‌ها برای متابولیسم سلولی حیاتی هستند و به تبدیل مواد مغذی از کربوهیدرات‌ها، لیپید‌ها و گلوکز به انرژی قابل‌مصرف برای سلول‌ها کمک می‌کنند.

تیامین همچنین می‌تواند با اختلالات متابولیک مانند چاقی مزمن مبارزه کند. عملکرد بالاتر متابولیسم به معنای انرژی طبیعی بیشتر، کاهش وزن، قدرت و هوشیاری بیشتر است. ویتامین‌های B را نیز می‌توان در بسیاری از غلات کامل و همچنین در جوانه گندم یافت.

۴- افزایش عملکرد حین ورزش

تحقیقات اخیر نشان داده است که جوانه گندم دارای سطوح بالایی از اکتاکوزانول طبیعی است که دارای خواص ارگوژنیک خاصی است. این بدان معناست که وقتی به‌عنوان بخشی از یک رژیم غذایی معمولی مصرف شود، می‌تواند با تنظیم مسیر‌های بیوشیمیایی که انرژی تولید می‌کنند، استقامت و عملکرد را افزایش دهد، که درواقع صرفه‌جویی در ذخایر انرژی در بدن را ساده می‌کند.

۵- مفید برای زنان باردار

جوانه گندم مملو از اسیدفولیک است که عامل مهمی در تضمین سلامت نوزاد برای زنان باردار است. زنانی که سطوح سالمی از فولات در سیستم خوددارند، احتمال ابتلای فرزندشان به نقص موارد عصبی و سایر عوارض بسیار کمتر است.

افزودن جوانه گندم به رژیم غذایی زنان باردار به دلیل ماهیت سرشار از مواد مغذی می‌تواند از بسیاری جهات مفید باشد، اما سطوح بالای اسیدفولیک آن، جوانه گندم برای چاقی را جذاب و محبوب کرده است.

۶- تقویت سلامت عضلات

یکی از بهترین منابع پروتئین در رژیم غذایی می‌تواند از جوانه گندم باشد. پروتئین در حفظ ماهیچه‌های سالم، ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده، تنظیم سطح انرژی در بدن و کمک به هموستاز و تعادل کلی سیستم ضروری است. پروتئین همچنین یک نیاز غذایی ضروری برای افرادی است که می‌خواهند تناسب‌اندام داشته باشند و توده عضلانی خود را افزایش دهند. قطعاً جوانه گندم برای چاقی و به‌خصوص چاقی صورت در کنار یک رژیم غذایی مفید خواهد بود.

۷- مفید برای بیماران دیابتی

وجود سطح بالای اسیدفولیک در جوانه گندم برای افراد در معرض خطر دیابت یک اثر ثانویه دارد. اسیدفولیک با ترکیبی به نام “هوموسیستئین” در بدن ارتباط منفی دارد که باعث ایجاد برخی بیماری‌های عروقی، دیابت و بیماری قلبی دارد.

اسیدفولیک در بسیاری از غلات کامل و به‌ویژه در سطوح بالایی از جوانه گندم وجود دارد. بنابراین، اگر فرد دوز‌های نرمال و سالم جوانه گندم را به رژیم غذایی خود اضافه کند، می‌تواند به کاهش سطح هموسیستئین در بدن کمک کند و احتمال ابتلا به این شرایط خطرناک یا کشنده را کاهش دهد.

۸- مفید برای چاقی و کمک به افزایش وزن

آیا جوانه گندم برای چاقی مفید است؟ اگر فردی به دنبال افزایش وزن است، قرار دادن چند وعده جوانه گندم در رژیم غذایی وی ممکن است به این کار کمک کند. هر اونس حاوی ۱۰۱ کالری است، بنابراین مصرف چند وعده در روز از این ماده مؤثر می‌تواند به افزایش کالری دریافتی کمک کند و به‌مرورزمان منجر به افزایش وزن شود. بنابراین استفاده از جوانه گندم برای چاقی توصیه می‌شود.

۹- کمک به نظم بدن

افزودن مقداری جوانه گندم به بلغور جو دوسر، ماست یا اسموتی، راهی عالی برای افزایش مصرف فیبر رژیمی و منظم کردن فعالیت بدن با کمترین تلاش مورد نیاز است. هنگامی‌که فیبر خورده می‌شود، بدون هضم در بدن حرکت می‌کند و به مدفوع حجم می‌دهد تا عبور آن را تسهیل کند و از زور زدن و یبوست جلوگیری کند.

۱۰- کمک به داشتن پوستی سالم و درخشان

جوانه گندم به‌عنوان یک منبع غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها، راه‌حلی برای بازسازی سلول‌های سالم بدن فراهم می‌کند. مصرف جوانه گندم پوستی سالم و درخشان به فرد ارائه می‌دهد. علاوه بر این، فرد نه‌تنها می‌تواند جوانه گندم را مصرف کند، بلکه می‌تواند آن را به‌عنوان ماسک صورت برای خلاص شدن از شر سلول‌ های مرده پوست نیز استفاده کند.

دکتر رضا اطمینانی متخصص تغذیه اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید

عوارض جانبی مصرف جوانه گندم

افرادی که به گلوتن حساسیت دارند باید از مکمل‌های جوانه گندم اجتناب کنند، زیرا حاوی گلوتن است. افرادی که رژیم غذایی کم کربوهیدرات دارند باید مراقب سهم جوانه گندم خود باشند، زیرا یک فنجان حاوی نزدیک به ۶۰ گرم کربوهیدرات دارد. روغن جوانه گندم سرشار از ‌تری گلیسیرید می‌باشد که نوعی چربی است. افراد مبتلابه بیماری قلبی و همچنین افرادی که در معرض خطر بالای بیماری قلبی هستند، باید مصرف خود را کنترل کنند، زیرا سطوح بالاتری گلیسیرید با اثرات نامطلوب سلامتی مرتبط است.

عصاره جوانه گندم در برخی افراد عوارض جانبی خفیفی ایجاد می‌کند. این موارد شامل اسهال، حالت تهوع، گاز و سرگیجه است. شما باید با پزشک خود در مورد مزایا و خطرات افزودن انواع جوانه گندم به رژیم غذایی خود صحبت کنید.


مطالعه بیشتر:

کنترل ریزش مو با تغذیه مناسب

روش های درمان چاقی بعد ازدواج

روش های کنترل میل خوردن به شیرینی





Source link