آنچه باید درباره حساسیت غذایی ، علایم و نشانه های آن بدانیم

how to cure allergies 1 - آنچه باید درباره حساسیت غذایی ، علایم و نشانه های آن بدانیم

آنچه باید درباره حساسیت غذایی ، علایم و نشانه های آن بدانیم

حساسیت غذایی نوعی پاسخ سیستم ایمنی بدن است که بدنبال مصرف یک ماده غذایی خاص ایجاد می شود که حتی مصرف مقدار خیلی کمی از غذاهای آلرژی زا باعث بروز علائمی مثل: مشکلات بلع، کهیر و ورم راه های تنفسی می شوند. حساسیت غذایی در برخی از افراد ممکن است باعث ظهور علائم بسیار شدید و یا پاسخ های بسیار خطرناک و کشنده ای موسوم به آنافیلاکسی (anaphylaxis) گردد.

تقریبا 6 تا 8 درصد بچه های زیر 3 سال و 4 درصد بزرگسالان حساسیت غذایی دارند. برخی از بچه ها این حساسیت را همزمان با بزرگتر شدن از دست خواهند داد (حتی اگر درمانی صورت نگیرد).

حساسیت غذایی به سادگی با مشکل متداول دیگری به نام عدم تحمل غذایی اشتباه گرفته می شود. در صورتیکه عدم تحمل غذایی مشکل کم اهمیت تری است که در آن سیستم ایمنی درگیر نمی شود.

نشانه های حساسیت غذایی

ممکن است واکنش آلرژیک به غذاهای خاص برای بعضی از افراد قدری ناخوشایند (اما نه خیلی شدید) باشد و برای برخی دیگر خیلی وحشتناک و حتی برای حیات تهدیدآمیز باشد. علائم حساسیت غذایی در عرض چند دقیقه تا یک ساعت بعد از خوردن غذای ممنوعه ظهور می کنند.

اغلب علائم رایج حساست غذایی عبارتند از:

نشانه های پوستی:

  • خشکی پوست
  • خارش پوست یا اگزما
  • پوسته پوسته شدن
  • پوست قرمز، گرم و دردناک م‌شود.
  • کهیر

غذایی - آنچه باید درباره حساسیت غذایی ، علایم و نشانه های آن بدانیم

نشانه های دهانی:

  • سوزش گلو
  • لب های متورم
  • بلع دشوار

این نشانه بین کسانی که علاوه بر حساسیت غذایی، به گرده ها هم حساسیت دارند، بسیار بیشتر دیده می‌شود.

15032 760x400 - آنچه باید درباره حساسیت غذایی ، علایم و نشانه های آن بدانیم

نشانه های تنفسی و چشمی:

  • گرفتگی بینی
  • آبریزش بینی
  • عطسه
  • سرخی چشم ها
  • جاری شدن اشک از چشم ها

این نشانه ها، گاهی اوقات قبل از واکنش های حساسیتی شدید بروز پیدا می‌کنند.

cold and flu natural remedies 760x400 - آنچه باید درباره حساسیت غذایی ، علایم و نشانه های آن بدانیم

نشانه های گوارشی:

  • تهوع
  • استفراغ
  • اسهال
  • دردهای شکمی

در نهایت شوک آنافیلاکتیک شدیدترین واکنش به حساب می‌آید. در این صورت درمان اورژانسی، ضروری است. این حالت خود را به شکل احساس بیماری، خارش، کهیر و مشکل در تنفس نشان می‌دهد.

آنافیلاکسی

در برخی از افراد ،ممکن است یک حساسیت غذایی واکنش آلرژیک شدیدی به نام آنافیلاکسی ایجاد کند. این حالت می تواند باعث بروزعلائم تهدید کننده حیات شامل موارد زیر شود:

anaphylaxis 950x673 - آنچه باید درباره حساسیت غذایی ، علایم و نشانه های آن بدانیم

*    گرفتگی و تنگی راه های تنفسی
*    ورم گلو به طوریکه تنفس به سختی امکان پذیر باشد
*   شوک و افت فشار خون شدید
*    ضربان تند
*    سرگیجه،گیجی و عدم هوشیاری

درمان های فوری و اضطراری برای آنافیلاکسی حیاتی است. عدم درمان می تواند به کما و مرگ منجر شود.

حساسیت غذایی تحریک شونده با ورزش

برخی از افراد نسبت به یک غذا حساسیت دارند که بوسیله ورزش تحریک میشود. هنگام فعالیت بدنی، شخصی که دچار یک حساسیت غذایی تحریک شونده با ورزش است ، ممکن است  احساس خارش و سرگیجه کرده و در موارد شدید ، می تواند باعث کهیر ویا آنافیلاکسی شود. اجتناب از غذا خوردن چندساعت قبل ورزش و پرهیز ازمصرف برخی غذاهای خاص می تواند در بهبود این مشکل کمک کننده باشد.

سندرم حساسیت غذا – گرده

دربسیاری از مردم که به گرده ها آلرژی دارند، میوه و سبزیجات تازه و برخی مغزها و ادویه جات می توانند محرک واکنش آلرژیک  باشند که منجر به احساس سوزش و یا خارش در دهان می گردد. در برخی از افراد این سندروم –که گاهی سندرم حساسیت دهانی نیز نامیده میشود- میتواند به تورم گلو و حتی آنافیلاکسی منجر شود. این در واقع یک نمونه واکنش پذیری مرتبط است.از آنجاییکه پروتئین میوه و سبزی مشابه با پروتئین های آلرژی زای برخی گرده های خاص است ، اینها باعث برانگیختن واکنش آلرژیک میشوند. به عنوان مثال اگر به ragweed(نوعی علف که تولیدکننده گرده حساسیت زا است) حساسیت داشته باشید ممکن است با مصرف خربزه و هندوانه هم واکنش نشان دهید ، یا اگر به گرده درخت birchحساسیت داشته باشید با مصرف سیب هم علائم آلرژی را بروز میدهید. پختن میوه ها و سبزیجات میتواند کمک کننده باشد. اغلب میوه ها و سبزیجات پخته باعث ظهور علائم آلرژی نمی شوند.

20120902 covecko telo fakti - آنچه باید درباره حساسیت غذایی ، علایم و نشانه های آن بدانیم

علت حساسیت غذایی

در حساسیت غذایی، سیستم ایمنی بدن شما به طور اشتباه یک غذا یا جزئی از غذا را بعنوان ترکیبی مضر برای بدن شناسایی می کند. سیستم ایمنی بدن سلول ها را به ترشح نوعی آنتی بادی که ایمونوگلوبولین نامیده میشود برای مبارزه با این ترکیب غذایی (آلرژن) تحریک می کند و دفعه بعدی که شما حتی مقدار خیلی کمی از آن غذا را بخورید، آنتی بادی IgE آن را شناسایی کرده و به سیستم ایمنی پیام میفرستد تا ترکیب شیمیایی به نام هیستامین و ترکیبات شیمیایی دیگری را به داخل جریان خون آزاد کند.

این ترکیبات شیمیایی باعث بروز یک سلسله علائم و نشانه های آلرژیک میشوند. در واقع آنها باعث پاسخ های آلرژیکی شامل : آبریزش بینی، خارش چشم ها، خشکی زبان، دانه های پوستی و کهیر، حالت تهوع، اسهال، سختی تنفس وحتی شوک آنافیلاکسی می شوند.

محرک های غذایی رایج (آلرژن های غذایی)

food allergies - آنچه باید درباره حساسیت غذایی ، علایم و نشانه های آن بدانیم

عمده ی آلرژن های غذایی پروتئین های شیر گاو، تخم مرغ، بادام زمینی ، گندم ، سویا، ماهی، صدف ها و مغزهای آجیلی می باشند. در برخی گروه های غذایی ، بویژه مغزها و غذاهای دریایی ، حساسیت نسبت به یک عضو از یک گروه غذایی ممکن است موجب حساس شدن فرد نسبت به سایر اعضای آن گروه نیز گردد.

  • حساسیت به تخم مرغ

تخم مرغ به طور بالقوه بد نمی باشد. اما وقتی فردی به آن حساس است، بدن اینگونه برداشت می کند که این ماده مضر است. زمانی که فردی حساس به تخم مرغ است، سیستم ایمنی بدنش واکنش شدیدی نسبت به پروتئین های تخم مرغ نشان می دهند. بنابراین هر دفعه با ورود ماده ای حاوی تخم مرغ به سیستم هاضمه ، بدن پروتئین های آن را بعنوان مهاجم های مضر شناسایی کرده و واکنش نشان می دهد.

  • حساسیت به ماهی

حساسیت به ماهی دقیقا مشابه به حساسیت به غذاهای دریایی نیست. غذاهای دریایی شامل ماهی(تن و کاد) و سخت پوستان دریایی (لابستر و صدف) می باشد. با این حال ماهی و سخت پوستان دریایی از نظر بیولوژیکی متفاوت هستند. بنابراین سخت پوستان دریایی موجب بروز آلرژی در فردی که حساسیت به ماهی دارد، نمی گردد.

افراد حساس به ماهی ممکن است به برخی گونه های ماهی حساس باشند نه تمامی گونه ها. اگرچه بیشتر واکنش های آلرژیک به ماهی زمانی اتفاق می افتند که فرد این ماده غذایی را مصرف کند، گاهی اوقات ممکن است فرد با لمس ماهی و یا تنفس بخارات حاصل از پخت ماهی نیز واکنش آلرژیک بروز دهد!

  • حساسیت به شیر گاو

این نوع حساسیت رایج ترین نوع حساسیت غذایی در میان نوزادان و کودکان می باشد. علائم این الرژی از ملایم(کهیر) تا شدید(شوک انافیلاکسی) طبقه بندی می شوند. تقریبا 5/2 درصد از کودکان کمتر از 3 سال دارای حساسیت به شیر گاو می باشند. به منظور جلوگیری از بروز واکنش آلرژیک ، خودداری از مصرف شیر گاو و محصولات حاوی آن ضروری می باشد.

  • حساسیت به بادام زمینی

این حساسیت نیز جزو رایج ترین حساسیت های غذایی است. بادام زمینی قادر است موجب بروز واکنش های شدید و حتی کشنده گردد. بنابراین لازم است افراد دارای این نوع حساسیت غذایی پیش از مصرف هر ماده غذایی لیبل و برچسب محتویات را بخوبی بررسی نمایند. این حساسیت در میان کودکان به سرعت درحال رشد است. بطوریکه بر مبنای مطالعات انجام شده در آمریکا، در طی سالهای 1997 تا 2008 شیوع و بروز حساسیت بادام زمینی سه برابر شده است! مطالعات انجام شده در انگلیس و کانادا نیز رواج زیاد حساسیت به بادام زمینی در میان کودکان مدرسه ای را نشان دادند.

مطلب مزتبط: فواید بادام زمینی برای سلامت بدن

  • حساسیت به سویا

حساسیت به دانه سویا از جمله حساسیت های رایج در میان خردسالان و کودکان است. تقریبا 4/0 درصد از کودکان به سویا حساس هستند. مطالعات نشان می دهند که حساسیت به سویا از سنین کمتر از سه سال اتفاق می افتد و با رسیدن به سه سالگی متوقف می شود.

  • حساسیت به گندم

حساسیت به گندم نیز در میان کودکان رایج بوده و معمولا تا قبل از رسیدن به دوران بزرگسالی متوقف می گردد.  حساسیت به گندم نباید با حساسیت به گلوتن(بیماری سلیاک ) اشتباه گرفته شود. حساسیت به گندم موجب تحریک سیستم ایمنی می گردد اما سلیاک ؛روده کوچک را تحت تاثیر قرار می دهد که این اتفاق بواسطه یک واکنش ایمنی غیر عادی به گلوتن صورت می گیرد.

عوامل خطر حساسیت های غذایی

– سابقه خانوادگی:

چنانچه آسم ، اگزما،  کهیر و حساسیت هایی مثل حساسیت فصلی در خانواده شما شایع باشند، شما در معرض خطر بالای ابتلاء به آلرژی غذایی هستید.

– داشتن سابقه یک حساسیت غذایی:

برخی از بچه ها ممکن است یک حساسیت غذایی را از دست بدهند و بهبود یابند ،اما در برخی مواقع این حساسیت بعدها در زندگی مجددا بازمیگردد.

– حساسیت های دیگر:

اگر شما در گذشته به یک ماده غذایی حساسیت داشته اید، در معرض خطر حساسیت به مواد غذایی دیگری نیز می باشید. هم چنین داشتن یک نوع حساسیت مثل حساسیت فصلی باعث میشود شما مستعد ابتلاء به انواع دیگری مثل حساسیت غذایی باشید.

– سن:

حساسیت های غذایی در بچه ها، بویژه در شیرخواران و کودکان نوپا متدوال است. هم چنان که سن بالا میرود، سیستم گوارشی تکامل یافته و احتمال کمتری وجود دارد که بدن شما غذاها یا اجزائی از غذا را که محرک آلرژی هستند را جذب کند. خوشبختانه، معمولا بچه ها، حساسیت به شیر، سویا، گندم و تخم مرغ را از دست خواهند داد. حساسیت های شدید و حساسیت به مغزها و صدف داران به احتمال بیشتر مادام العمر خواهند بود.

پیشگیری از حساسیت غذایی

بهترین راه پیشگیری از حساسیت غذایی و واکنش آلرژیک ناشی از آن، شناخت و اجتناب از غذاهایی است که این علائم را ایجاد می کنند. برای برخی از افراد این مشکل فقط یک مسئله ناراحت کننده است، اما برخی دیگر آنرا رنج بزرگتری می بینند. برخی از اجزای غذایی آلرژی زا میتوانند زمانیکه بعنوان جزء غذایی در یک بشقاب غذا باشند، به خوبی در بین دیگر اجزاء غذا پنهان گردند. این اتفاق بویژه در رستوران ها و دیگر محافل اجتماعی رخ میدهد.

اگر شما دچار یک حساسیت غذایی هستید، موارد زیر را رعایت کنید:

– بدانید که چه می خورید و می نوشید. مطمئن شوید که برچسب غذایی را با دقت خوانده اید.

– اگر تا به حال یک واکنش شدید آلرژیک داشته اید، یک بازوبند یا گردنبند پزشکی داشته باشید که در موارد حمله آلرژیک یا شرایطی که قادر به برقراری ارتباط نیستید، دیگران متوجه حساسیت غذایی شما شوند.

– در مورد تجویز اپی نفرین اورژانسی (آدرنالین) با پزشک خود صحبت کنید.

– اگر آسم دارید، هنگام صرف غذا در رستوران حتما از اینکه به غذا سولفیت اضافه نشده باشد مطمئن شوید . هنگام خرید مواد غذایی حتما برچسب روی محصولات را به دنبال واژه های سدیم بی سولفیت، پتاسیم بی سولفیت، سدیم سولفیت و پتاسیم متا بی سولفیت چک کنید.

– وقتی در جایی بیرون منزل غذا میخورید مطمئن شوید که میزبان شما کاملا از حساسیت غذایی شما باخبر است، و لازم است که شما 100 درصد ازاینکه غذا حاوی ترکیب حساسیت زا برای شما نیست مطمئن باشید. هم چنین، از ناخالصی ها و آلودگی های غذایی در آشپزخانه آگاه باشید-مطمئن شوید که غذا روی سطوح یا تابه های حاوی غذای حساسیت زا تهیه نشده است.حتی بهتر است که با سرآشپز صحبت کنید – به اینکه نیازها و شرایطتان را آشکار سازید بی میل نباشید. پرسنل رستوران زمانی که از درخواست شما کاملا آگاه باشند از کمک کردن به شما خوشحال خواهند شد.

اگر کودک شما حساسیت غذایی دارد، اقدامات حیاتی زیر را برای اطمینان از سلامت او انجام دهید:

4 نشانه  حساسیت غذایی در نوزادان - آنچه باید درباره حساسیت غذایی ، علایم و نشانه های آن بدانیم

– حساسیت غذایی کودکتان را به اشخاص مهم اطلاع دهید. با مراقبین کودکتان، پرسنل مدرسه، والدین دوستان فرزندتان، و دیگر بزرگسالانی که به نوعی با کودک شما درارتباطند، صحبت کنید. تاکید کنید که حساسیت غذایی میتواند یک پاسخ تهدید کننده حیات باشد و به عملکرد سریع نیاز دارد. مطمئن شوید که کودکتان میداند که در مواقع واکنش نشان دادن به یک غذا باید سریع اعلام کمک نماید.

– علائم حساسیت غذایی را توضیح دهید. به افراد بزرگسالی که با کودکتان در ارتباطند آموزش دهید که چگونه علائم و نشانه های حساسیت غذایی را تشخیص دهند.

– یک برنامه عملی بنویسید. برنامه شما باید نحوه مراقبت از کودکتان را در زمان بروز یک پاسخ آلرژیک شرح دهد. یک کپی از این برنامه برای پرستار مدرسه کودکتان و کسانی که مراقبت از او را به عهده دارند تهیه کنید.

– برای کودکتان یک بازوبند یا گردنبند هشدار پزشکی تهیه ببینید.  دراین بازوبند علائم حساسیت کودکتان لیست شده و شرح میدهد که دیگران در موارد اورژانسی چه اقدامات اولیه ای را باید انجام دهند.

دیدگاهتان را بنویسید